ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Malo o aromatičnim začinima

timijan_velika.jpgbijele-jagode.jpgIako smo već pisali o njima, donosimo još jeda članak o aromatičnim začinima koji nam je pripremila naša Vlatka Pavlinić iz vrtnog centra Kalie.

Zašto je timijan nacionalna biljka Češke, pomaže li ulje ružmarina u liječenju ćelelavosti saznajte u ovom članku.

Timijan (Thymus) – majčina dušica
Povjesničari vjeruju da su već drevni Sumerani uzgajali timijan 5000 g. pr. Kr. Oni su prvi otkrili njegova antibakterijska i dezinfekcijska svojstva. Zbog navedenih svojstava koristili su ga kod balzamiranja, kao što su to činili i Egipćani nakon njih. Grci su ga koristili u svojim kupeljima i palili ga u svojim hramovima. Njime su konzervirali voće i vino, a korišten je i kao pčelinja paša za proizvodnju mirisnog meda. Tek su Rimljani proširili timijan Europom- koristili su ga za čišćenje soba od loših duhova, kao začin u jelima i aromu za mnoga pića. Vjerovali su i da timijanov dim tjera škorpione. U srednjem vijeku žene su često poklanjale kitice timijana vitezovima i ratnicima jer vjerovalo se da donosi hrabrost. Također, stavljan je i na lijesove pokojnika jer prema nekim vjerovanjima pomaže pri  siguranom prijelazu u zagrobni život. 

Opširnije...
 
Izvozimo kamilicu, a uvozimo sljez, lavandu, pa čak i koprivu
Hrvatska je lani uvezla oko 750 tona raznih vrsta ljekovitog bilja koje bi se moglo proizvoditi u krajevima gdje nije razvijena velika konvencionalna poljoprivreda.

lavanda-slavonija.jpgIako statistika ne bilježi što se sve konkretno uvozi, stručnjaci kažu da se uvozi sve, od koprive koja raste u prirodi, preko sljeza, matičnjaka, mente do čak lavande koja uspijeva u Dalmaciji, a uspješnom se pokazala i u drugim krajevima. Tvrtkama koje se bave proizvodnjom proizvoda na temelju ljekovitog bilja uvoz se više isplati nego organiziranje proizvodnje koja je skupa i mora se strogo kontrolirati jer EU standardi zahtijevaju da nema prisutnosti pesticida.
Opširnije...
 
Orhideje - sve o njima
  orhideje.jpgOrhideje spadaju u drugu najbrojniju porodicu biljaka na Zemlji, brojčano ih je nadjačala samo porodica trava. Trenutno broje 30 000 vrsta, a svake se godine toj brojnoj porodici priključi 200-injak novih vrsta. Pretpostavlja se da u prirodi postoji još oko 25 000 vrsta, odnosno hibrida, koje je ili će tek stvoriti čovjek.

 

Postoje velike razlike između vrsta u veličini, izgledu cvijeta i staništu što i ne čudi s obzirom na tako veliki broj pripadnika porodice. Iako su najpoznatije kao biljke tropskih područja, rastu na čitavoj planeti (osim Sjevernog i Južnog pola te pustinja). Čak se i Hrvatska može pohvaliti da na njenom području raste 130 vrsta orhideja koje su sve zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Ipak, dom najvećem broju orhideja je Ekvador.

Opširnije...
 
Stvarni život u CO2 neutralnoj najzelenijoj ekokući na svijetu

pametna-eko-kuca.jpgKako je doista živjeti u “zelenoj” ekokući, koja je CO2 neutralna te posve zdrava za ukućane i okoliš, a koja je građena po svim principima samoodrživosti, što u konačnici znači da će zbog uštede energije potrebne za grijanje i hlađenje nakon tek nekoliko godina vratiti sva ekstraulaganja?

Kako je istovremeno živjeti usred eksperimenta, uz gomilu znatiželjnih prolaznika, novinara, inžinjera, arhitekata, antropologa, fotoreportera koji svakodnevno zovu i dežuraju ispred kuće kako bi i sami vidjeli to čudo suvremene tehnologije? Kako je zaista iz “prve ruke” živjeti u toj CO2 neutralnoj i posve ekološkoj kući te jesu li uštede na režijama zaista tolike kao što su proračuni predviđali i hoće li se kompletna investicija za gradnju kuće doista vratiti nakon 40 godina, i to samo kroz uštede na računima za grijanje, hlađenje i ventilaciju... najbolje zna sada već peteročlana obitelj Simonsen koja već pola godine živi u prvoj pilot-kući grupacije VELUX i VELFAC, sagrađenoj u mjestu Ĺrhus u Danskoj.

Opširnije...
 
Hrana unesena u organizam utječe na raspoloženje

papricice.jpgBrojne studije potvrdile su da ono što jedemo utječe na to kako razmišljamo, učimo i osjećamo se. Kao i svakom drugom organu u tijelu, i mozgu je potrebna hrana. Od ukupno unesene energije mozak iskoristi oko 20 posto, a što ga bolje hranite, to će on bolje funkcionirati. Ljudi najčešće odabiru hranu prema vlastitim kriterijima, ne mareći previše kakav će ona učinak imati na njihovo raspoloženje. Hrana unesena u organizam mijenja kemijske procese u mozgu i tako utječe i na dobro i na loše raspoloženje. Iz aminokiselina, koje su sastavni dio proteina, u mozgu se sintetiziraju kemijski spojevi neurotransmiteri. Danas se najviše govori o serotoninu, koji utječe na dobro raspoloženje. Koja to hrana pomaže da se osjećamo "haj"?

Opširnije...
 
Uzgojene bijele jagode koje okusom podsjećaju na ananas

bijele-jagode.jpg Uzgojene su nove jagode, pomalo neobične, potpuno bijele i s crvenim sjemenkama. Britanski lanci prozvali su ih pineberries, oblika su kao i obične jagode, samo što im okus i miris podsjećaju na ananas.

Uzgajane su u staklenicima, u početku su zelene, a kako dozrijevaju, blijede. Kada postanu dovoljno zrele za jelo, postaju potpuno bijele i imaju crveno sjeme. Otkrivene su u Sjevernoj Americi i spašene od istrebljenja, a od sada se mogu kupiti u trgovinama Waitrose. Kako kažu iz te trgovine, mogu se koristiti kao alternativa običnim crvenim jagodama u desertima, a nešto su manje od klasičnih jagoda.

Opširnije...
 
Oblikujte gredice, ruže orežite kad prođe mraz

Truze.jpgopliji dani i buđenje prirode znače i početak radova u vrtu. Nakon zimskog razdoblja potrebno je obaviti niz poslova kao pripremu vrtlarenju. Što i kada raditi savjetuje Irina Gomaz, dipl. ing. agronomije. Ako ste u jesen pravilno prekopali tlo, ono je tijekom zime dovoljno promrzlo i poboljšalo strukturu te će biti spremno za uređenje i daljnje radove.

Možete ga prekopati i u proljeće, kada to vremenske prilike dopuste, a to možete učiniti ručno ili pomoću motorne kopačice. I ostali radovi u vrtu mogu biti puno lakši uz razne uređaje kojima možete rezati živicu, grane drveća koje su na većim visinama, kositi i slično. Želite li oblikovati gredice na kojima ćete uzgajati cvijeće ili povrće, tlo ćete najprije morati usitniti.

Opširnije...
 
Smirujuća Toskana u užurbanom Zagrebu

kafic-toskana.jpg

Prijateljice i partnerice poznate su hrvatskoj javnosti kao duo koji u život vraća stvari osuđene na smetište darujući im svježiji, ljepši i moderniji izgled, a opet brižno čuvajući njihov originalni sjaj i ljepotu

Zeleni brežuljci, beskrajna polja prošarana mirisnim cvjetovima, gotovo nestvarno plavo nebo, kućice od kamena..., sve to je Toskana, regija u središnjoj Italiji koja je kroz povijest brojnim umjetnicima bila inspiracija za njihova najbolja djela.

Opširnije...
 
5. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Hrvatska voćarska zajednica i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, Dubrovačko-neretvanskom županijom, gradovima Opuzenom, Pločama i Metkovićem te općinom Slivno, organiziraju 5. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati u hotelu "Merlot" u Opuzenu od 3. do 5. ožujka 2010. godine.

Opširnije...
 
Grah, leća i grašak trebali bi bar jednom tjedno biti na meniju
varivo-od-graska.jpgGrašak i grah si odličan izvor topivih vlakana zbog čega smanjuju takozvani 'loš' kolesterol, odnosno tip kolesterola koji uzrokuje stvaranje masnih naslaga na zidovima arterija.

Ekstrakt bijelog graha koji promovira gubitak težine blokiranjem absorpcije ugljikohidrata upravo je lansiran na britanskom tržištu.
Cilj Decarba je pokazati kako jednostavne namirnice imaju više dobrobiti za naš ogranizam nego što bi to ikada pretpostavili. No, da bi se grah i grašak obavezno trebali naći na vašem meniju minimalno jednom tjedno potvrđuju i druga otrkića.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 40 od 193
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar