ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Gdje su one stare rajčice?
rajcice.jpgToni Sureda na tavanu svoje kuće na Mallorci vješa rajčice koje je upravo ubrao. Takozvane Ramallet rajčice tako ostaju svježe gotovo čitavu godinu. Sad u siječnju će iz njih nekoliko izvaditi sjemenke kako bi ih osušio i opet zasadio u svom vrtu. "Ove rajčice su istog onog roda rajčica kakve je uzgajao moj djed", hvali se 85-godišnji španjolski poljoprivrednik. Sve češće mu dolaze i mladi poljoprivrednici i mole ga ono što nikad neće naći u industrijskim uzgajalištima i vrtnim centrima: sjemenke starih, tradicionalnih sorti povrća.

Sureda u svom vrtu ima i "novih" sorti i nema problema kupiti sjeme u vrtnom centru: "Te rajčice donose veći urod od mojih", priznaje stari vrtlar. I izgled im je "bolji", okrugle su i podjednako velike.

Ali to kupljeno sjeme je u pravilu sjeme hibridnih sorti koje su uzgajane prije svega za veći prinos. Te sorte su u pravilu neplodne i tko želi uzgajati rajčice, taj mora svake godine kupovati novo sjeme. Hibridne sorte imaju još nedostataka, objašnjava Aina Riera, stručnjakinja za okoliš i osnivačica Udruge za lokalne biljne sorte tog španjolskog otoka. Na predavanju kojeg drži u publici su uglavnom stariji poljoprivrednici, a tu je i Toni Sureda.

Opširnije...
 
Mala škola bazena

kuca-bazen.jpg Kako u svom vrtu ili na terasi napraviti pravu ljetnu idilu, a da samo održavanje ne postane muka savjetuju vam arhitekti studija Križnjak

Bazen sklopu vlastite kuće donedavno je predstavljao luksuz koji su si rijetki mogli priuštiti. U današnje vrijeme, zahvaljujući razvoju tehnologije, materijala i jednostavnije montaže bazeni su postali pristupačniji te postaju trend u uređenju okućnice, a ponekad i terase stana. Bazeni predstavljaju oazu za rekreaciju, relaksaciju, odmor, uživanje i zabavu, no ponekad njihova uloga može imati sasvim drugo značenje, odnosno možete se odlučiti za njegovu gradnju radi povećanja vrijednosti nekretnine.

Opširnije...
 
Protiv prvih komaraca teglama šarenog cvijeća

neven-004.jpgProtiv malih dosadnjakovića u stanu može se i prirodno, aromatičnim biljem i šarenim cvijećem koje će i ukrasiti prostor. Najpoznatije takvo sredstvo svakako je cvijet kadifa (lat. tagetes) kojeg ima u više boja i oblika. Njezin miris odbojan je za većinu insekata pa ako se kadifa u tegli rascvjeta, komarci vam neće dosađivati.  Učinkovita je, kažu upućeni, i mačja metvica (catnipa, lat. Nepeta cataria).

Ta bilja raste do metar visoko, a svježe izmrvljeni listovi ili osušene stabljike s cvijetom i lišćem u jastučiću otjerat će komarce, ali i muhe i moljce. Neven (calendula officinalis), poznata biljka jarko žutih cvjetova, također djeluje kao sredstvo protiv napasnika. Vrijedi pokušati.

 

 
Bršljan koji puže fasadom štiti od vlage, hladnoće i vrućine

brsljan-kuca.jpgBršljan koji puže fasadom kod mnogih budi slike vlage i cigli koje se mrve, međutim oksforski znanstvenici tvrde da se ova biljka nepravedno krivi za uništavanje nekretnina i često im ruši cijenu. Znanstvenici sa univerziteta Oxford - gdje bršljan daje karakter mnogim zgradama - otkrili su da biljka zapravo štiti zidove.

Trogodišnja studija otkriva da mreža bršljanovih tamnozelenih listova čini toplinsku zaštitu, te izolira cigle od ekstrema u temperaturi i vlage koji često izazivaju pucanje. Također štiti od oštećenja izazvanih sve većim zagađenjem zraka. 

Bršljan služi kao toplinski pokrivač jer zagrijava zidove za 15 posto na hladnom vremenu i hladi ih za 36 posto kad je vruće.

Ipak, istina je da biljke loše djeluju na one zgrade koje su već oštećene jer bršljan lako nađe put u pukotine i rupe.

 

 
Ekološka solarna kuća

solarna-kuca.jpg

Fab Lab kuća vrlo je isplativ način stanovanja, a zapravo je kombinacija jednostavne, ali neobične konstrukcije i naprednih ekološki održivih tehnologija

Kako izgleda solarna kuća za četveročlanu obitelj koja se može sagraditi u samo 15 dana? Odgovor na to pitanje ponudio je Institut za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) koji je osmislio Fab Lab - samoodrživu građevinu neobičnog oblika koja označava novi obrazac energetske učinkovitosti kroz inovativnu mogućnost stvaranja energije, hrane i ostalih potrepština.

Fab Lab ima 75 četvornih metara, rabi isključivo solarnu energiju, napravljena je od drva i koristi posljednje tehnološke dosege koji će biti dostupni široj javnosti u bližoj budućnosti. Sve to bilo je dovoljno da njezini tvorci nedavno prime Nagradu publike na natjecanju, odnosno izložbi Solar Decathlon Europe 2010. godine koja se u srpnju održala u Madridu. Riječ je o događaju koje promovira upotrebu obnovljivih energetskih izvora u rezidencijalnim objektima, posebice upotrebu solarne energije. 

Opširnije...
 
Javite se na Natječaj - Vrt i zdravlje
vrt-i-zdravlje.jpgZnamo li zbog čega mnogi ljudi nakon posla, iz hobija, rade u vrtu ili njeguju svoje biljke u sobnim teglama? Privlači li osjećaj smirenja, promatranja prirodnih boja ili neizostavni optimizam kad se slobodno prepusti biljkama?Pružite priliku sebi i ovdje ispričajte, čitajte i naučite iskustva drugih o vrtlarenju.

Ispričajte nam svoje iskustvo u uzgoju biljaka i pokažite koje koristi Vi imate od „druženja" s biljkama. Neka Vaša priča pokaže: zašto i kako može briga oko biljaka unaprijediti zdravlje. Svojom pričom potaknite i druge na vrtne radove i uživanje u prirodi.

Pošaljite svoju priču na temu zašto volite raditi u vrtu ili uzgajati biljke na balkonu/terasi /kući/ okućnici na e-mail adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili poštom na adresu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb, uz naznaku "za natječaj Vrt i zdravlje" najkasnije do 01. listopada 2010. godine.
Opširnije...
 
Britanci divlju orhideju čuvaju bolje od kraljice

Cypripedium calceolus, latinski naziv skupocjenog cvijeta, na udaru je ljubitelja rijetkog bilja koji su za njega voljni platiti i vrtoglavih 5000 funti

 

divlja-orhideja.jpg
Divlja orhideja koja raste na terenima za golf u Lancashireu dobila je nedavno policijsku zaštitu. Britanski čuvari reda i mira uveli su ophodnje, razmišljaju o postavljanju skupih kamera i upozoravaju građane da prijave sumnjivo ponašanje oko rijetkog divljeg cvijeta. - Čuvaju je bolje nego kraljicu - požalili su se mještani ističući da policija ima pogrešne prioritete. No orhideja iz Lancashirea, poznata pod imenom Lady's slipper (Damina papuča), službeno je najrjeđi cvijet u Britaniji - zaštita je uvedena jer je već nekoliko puta bila na meti sakupljača bilja koji su za nju voljni platiti i 5000 funti. Toliko, naime, vrijedi dok je u cvatu, što se očekuje kroz iduća dva mjeseca. Ovaj rijetki cvijet protuzakonito je dotaknuti, za takav potez potrebna je licenca. 
 
Mobilni telefoni ubijaju pčele

cmela.jpgDILJEM svijeta u posljednjih nekoliko godina alarmantno se smanjio broj pčela i dosad se nije znalo što je tome uzrok. Iako u pčela nije pronađena nikakva bolest njihov broj dramatično opada. Dosad su među moguće uzroke navodili nepoznate viruse, pesticide, genetski inženjering sjemena i klimatske promjene, ali ni za što nisu pronađeni dokazi.

Nestanak velikog broja pčela počeo se primjećivati kroz opadanje zaliha voća i povrća za čije su oprašivanje najzaslužnije upravo pčele, prenosi Telegraph.

Opširnije...
 
Nađena najmanja orhideja na svijetu, široka samo 2 milimetra

najmanja-orhideja.jpg

U Ekvadoru je nedavno otkrivena najmanja orhideja na svijetu. Minijaturnu orhideju, širine svega 2,1 milimetar, slučajno je otkrio američki znanstvenik Lou Jost na istočnim Anadama dok je skupljao biljke u području Cerro Candelearia. To je područje poznato kao “dom” malih orhideja.- Ugledao sam je među korijenjem drugih biljaka koje sam skupljao. Odmah sam spoznao da je ta majušna orhideja mnogo zanimljivija nego velike orhideje - izjavio je Lou Jost za britanski Independent.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 21 - 30 od 193
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar