ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Dihondra - najbolji travnjak za okućnicu Ispis E-mail

Posljednjih godina sve je više onih koji umjesto klasičnim travnim smjesama zelene tratine pred kućom dobivaju sjetvom dihondre. U šali se često zna reći kako je to “travnjak za ljenjivce”, jer dihondra, kada se jednom razraste, zahtijeva znatno manje njege u odnosu na klasični travnjak.

dihondra.hr.jpgKako je optimalno vrijeme za sjetvu dihondre od travnja do listopada, to još uvijek nije kasno započeti sa sjetvom, kako biste već sljedećeg proljeća uživali u prekrasnom zelenom sagu u svom vrtu.
Dihondra (Dichondra repens) ili u narodu znana kao bubrežna trava niska je puzajuća trajnica sitnih listova srcolikog oblika promjera 1 do 1,5 centimetara, koja će se za kratko vrijeme razrasti poput zelenog tepiha.
Osim što je vizualno vrlo lijepa, izuzetno je otporna na gaženje i jednostavna za održavanje. Nije zahtjevna u pogledu zemljišta, iako će najbolje uspijevati na humusom bogatim tlima. Dobro raste i u sjeni gdje većina trava ne uspijeva, ali i na jakom suncu. Ljeti odlično podnosi sušu, a osjetljiva je na niske temperature. Sve je to čini i više nego pogodnom zamjenom travnjaku u Dalmaciji.

Priprema tla

Kao i za sjetvu klasičnog travnjaka, tako je i za sjetvu dihondre od iznimne važnosti kvalitetna priprema tla.
S površine na kojoj će se sijati potrebno je ukloniti sve ostatke građevinskoga materijala i krupnije kamenje, te po potrebi, nekoliko mjeseci prije sjetve, primijeniti herbicid, kako u budućnosti korovi ne bi zagušili iznikle biljčice dihondre.  

 

Redovito zalijevanje

Površinu valja obraditi do dubine od najmanje 15-20 centimetara, s napomenom kako teža, glinasta tla trebaju dublju obradu uz obvezno korigiranje dodavanjem pijeska i treseta.
Tlo treba dobro usitniti, te dobro iznivelirati kako bi se izbjeglo zadržavanje vode po površini. Dobro bi bilo napraviti i blagi nagib površine.
Tla pred sjetvu pognojimo kompleksnim mineralnim gnojivima (NPK) formulacije 15:15:15.
Nakon sjetve, sjeme grabljicama lagano ukopamo u tlo, a površinu izvaljamo valjkom ili utisnemo daščicama pričvršćenim za cipele. Dobro je na zasijanu površinu nasuti treset u sloju debljine 1 centimetar, jer ćemo time znatno onemogućiti mrave u odnošenju sjemena, a u isto vrijeme će treset zadržavati vlagu, toliko potrebnu u prvim danima nicanja.
Nakon sjetve površinu je svakodnevno potrebno zalijevati finim mlazom i po nekoliko puta dnevno. Površina naime uvijek treba biti vlažna.
Nakon nekog vremena, mlade će biljčice niknuti, i to je razdoblje u kojem je dihondri potrebno posvetiti najveću pažnju. Jer u ovom razdoblju pravilno odnjegovana površina dugo će biti lijepa i zelena. U prvom redu, svakodnevno je potrebno odstranjivati korove koji bi za kratko vrijeme mogli potpuno zagušiti mladu dihondru. Plijevljenje je naročito potrebno na površinama koje pred sjetvu nisu bile tretirane herbicidima.
Svake je godine potrebno provesti 3 prihrane dušičnim gnojivima (KAN; Urea) u količinama kao za obične travnjake.
Iako se mogu upotrijebiti granulirana gnojiva, preporučljivije je koristiti ona u tekućem obliku, a koja se nanose na listove zajedno sa zalijevanjem.
Ne zaboravite kako je prihranu potrebno provoditi rano ujutro ili kasno poslijepodne, a nikako za jakih vrućina.
Zalijevanje dihondre ovisi o tipu tla na kojem je posijana, te o količini svjetlosti kojom je površina izložena. Ljeti je površinu potrebno svakodnevno zalijevati velikim količinama vode, koja treba doprijeti u tlo barem do dubine od 5 centimetara.

NAPOMENA:

Sjeme dihondre znatno je skuplje u odnosu na sjeme ostalih trava, pa je pravilna raspodjela sjemena po površini od izuzetne važnosti. Sjeme dihondre uglavnom se prodaje kao pilirano (obloženo inertnim materijalom da bi se dobio njegov okrugli oblik i veća masa) pa je sjetva ovakvog sjemena relativno jednostavna. Sjeme koje nije pilirano potrebno je pak pomiješati s pijeskom kako bi se dobio njegov veći volumen, a time i jednoličnija sjetva. Za zasijavanje 1 metra četvornoga potrebno je 12-15 grama (piliranog) sjemena.

Dihondru možete nabaviti kod:

 https://miagra.4d.com.hr/Katalog/Detalj/9901

 

 
Sljedeća »
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar