ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Gdje kupiti najtraženiji BOUCHE DE BETIZAC u pola cijene Ispis E-mail

bouchedebetizac-gastan-1000x800.jpg

Ono što treba istaknuti je sorta BOUCHE DE BETIZAC. Od svih poznatih sorata ova sorta je najotpornija na rak kore i kestenovu osu šiškaricu. Osim toga, plodovi su joj izrazito krupni (oko 35 plodova u kg) te počinje rađati druge godine nakon sadnje. Nezahtjevna je sorta što se tiče oprašivača. Rađa obilno i stalno. Zrioba- rana. Danas u Hrvatskoj se traži uglavnom ova sorta zbog posebnih uzgojnih prednosti i zbog toga postiže visoku cijenu sadnica. Rasadnik Žižek je za ovu i iduću sezonu pripremio uzgoj po najnižoj cijeni od 100 kuna (plus PDV) po sadnici.

Pitomi kesten je listopadno drvo u srodstvu s bukvom i hrastom, koje može narasti do 25 m visine i godišnje dati više od 200 kg plodova, te doživjeti starost od 500 godina i više. Javlja se u šumskim zajednicama s hrastom kitnjakom i grabom (na Medvednici), a nalazi se i na obroncima Učke i okolici Lovrana te Opatije. Najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a po Europi se počeo širiti iz Grčke.

Kesten cvjeta početkom lipnja, a plodovi dozrijevaju početkom listopada. Voli kiselo tlo bez vapna, a ne podnosi veću vlagu, pa ga nema u vlažnim i hladnim dolinama. Rasprostranjen je od 200-600 metara nadmorske visine, a budući da je heliofi lna biljka, preferira južne ekspozicije i umjerene inklinacije terena. Visokovrijedna namirnica Plod kestena je nutritivno visokovrijedna namirnica čiji glavni sastojak je škrob, po čemu ga se može usporediti s krumpirom. Zbog tog svoj stva od njegovih plodova proizvodi se i brašno, koje se obično miješa s brašnom žitarica, a rasprostranjeno je u upotrebi u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, te se odlikuje lakom probavljivošću. Poput lješnjaka i badema, niti kesten ne sadrži gluten, pa je popularan sastojak u bezglutenskoj prehrani.

Osim toga, bogat je vitaminom C i ftalatima, koji su bitni pri sintezi crvenih krvnih zrnaca i DNK. U Europskoj uniji najveći je proizvođač i prerađivač plodova kestena Italija, s pro izvodnjom od oko 50.000 tona godišnje. Nakon nje, najveći proizvođači su Španjolska i Francuska. Kod nas se pitomi kesten praktično ne uzgaja, već je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi. Do 2009. godine u Republici Hrvatskoj nije bilo plantaže kestena, da bi se te godine počelo s plantažnim uzgojem na manjim površinama u Istri. Na području Sisačko-moslovačke županije, u na selju Gornja Bačuga nalazi se pokusni nasad pitomog kestena.

U svijetu se pak, najviše u Italiji i Kini, puno radi na selekciji boljih sorti kestena koje se uzgajaju u intenzivnim nasadima, te se time postižu znatno bolji prinosi. Kod nas je poznata selekcija marun, koji je oplemenjena sorta divljeg kestena nastala cijepljenjem plemkama maruna, a najviše ga ima u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage. On je veći, slađi i svjetlije ljuske od običnog kestena, te je jedna od najkvalitetnijih sorti koja se izvozila još u 17.st., a vrhunac proizvodnje i izvoza je doživjela u 19.st. Nažalost, nakon toga je slijedila stagnacija i pad proizvodnje kako maruna, tako i drugih sorti kestena. Jedan od uzroka gubitka gospodarske vrijednosti svakako je rak kestenove kore koji uzrokuje gljivica Cryphonectria parasitica. Intenzitet zaraze varira ovisno o položaju, nadmorskoj visini i načinu gospodarenja. Zapaženo je da je na višim nadmorskim visinama i na sjevernim ekspozicijama zaraza slabija. Rak kore uzrokuje oštećenje stabla i djelomično ili potpuno sušenje zbog čega se površine kestenovih šuma smanjuju.

Kesten se prodaje na tržištu za konzumaciju u svježem stanju ili za preradu. Ranosezonski kesten ostvaruje veću prodajnu cijenu od kasnojesenskog. U Hrvatskoj se kesten uglavnom konzumira na tradicionalan način, kuhan ili pečen, i to samo u sezoni sazrijevanja dok je tržište ostalih prerađevina kestena jako skromno. Kesten se prodaje na tržištu za konzumaciju u svježem stanju ili za preradu. Ranosezonski kesten ostvaruje veću prodajnu cijenu od kasnojesenskog. U Hrvatskoj se kesten uglavnom konzumira na tradicionalan način, kuhan ili pečen, i to samo u sezoni sazrijevanja dok je tržište ostalih prerađevina kestena jako skromno.

Ono što treba istaknuti je sorta BOUCHE DE BETIZAC. Od svih poznatih sorata ova sorta je najotpornija na rak kore i kestenovu osu šiškaricu. Osim toga, plodovi su joj izrazito krupni (oko 35 plodova u kg) te počinje rađati druge godine nakon sadnje. Nezahtjevna je sorta što se tiče oprašivača. Rađa obilno i stalno. Zrioba- rana. Danas u Hrvatskoj se traži uglavnom ova sorta zbog posebnih uzgojnih prednosti i zbog toga postiže visoku cijenu sadnica. Rasadnik Žižek je za ovu i iduću sezonu pripremio uzgoj po najnižoj cijeni od 100 kuna (plus PDV) po sadnici. Svi zainteresirani oko detalja se mogu javiti na:

Rasadnik Žižek

Trg bana Jelačića 11
40326 Sveta Marija, Međimurje – HR
Tel: +385 40 660 677
Fax: +385 40 660 321
Mob: +385 99 6660 677
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar