ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

MASLINA I MASLINOVO ULJE A-Ž Ispis E-mail
Ilustrirani leksikon MASLINA I MASLINOVO ULJE A-Ž podijeljen je u dva dijela. Prvi dioVelečasna maslina – sastoji se od 8 tematskih poglavlja koja obuhvaćaju: maslinu u umjetnosti (Lada Džidić), povijest maslinarstva i uljarstva u nas i u svijetu (mr. Željko Krnčević), godišnji vegetacijski ciklus (dr. Slavko Perica), suvremenu proizvodnju ulja (prof.dr. Olivera Koprivnjak), proizvodnju stolnih maslina (mr. Zorica jurišić), ocjenjivanje ulja s rječnikom kušačkih pojmova (prof. dr. Olivera koprivnjak), utjecaj maslinova ulja na zdravlje (dr. Vera Duić-Pribičević) i maslinu u kulinarstvu (Branka Brekalo). U tom dijelu čitatelj dobiva zaokruženu, kompetentnu i zanimljivu sliku o maslini i maslinovom ulju, koja, usudili bismo se reći, može i najneupućenije čitatelje pretvoriti u solidne poznavatelje kulture masline i maslinova ulja.

Drugi dio – Leksikon A-Ž - sastoji se od 400 abecedno organiziranih leksikografskih jedinica u kojima se obrađuju svi relevantni pojmovi iz maslinarstva i uljarstva, domaće sorte maslina, maslinarske zemlje svijeta, kratice, klasifikacije itd.
Iako stručne, napisane su razumljivim jezikom. Mogu se pratiti na više razina stručnosti i zadovoljiti raznolike potrebe i interese: od interesa onih koji - profesionalno ili amaterski - sudjeluju u bilo kojem dijelu proizvodnog procesa, do onih koji maslinu i njeno ulje žele bolje upoznati i u njemu uživati. Knjiga će dobro doći učenicima i studentima odgovarajućih usmjerenja. Razgranat sustav međuuputnica omogućuje nastavak praćenja odabrane teme u sklopu raličitih jedinica.
Knjiga je odmah po objavljivanju proglašena pravom enciklopedijom masline.

Zanimljivosti. U posebne okviriće kroz cijelu knjigu smjestili smo različite zanimljivosti, ponajviše iz povijesti, koje će čitatelja razonoditi i dodatno ga privući ga knjizi. Evo jedne zanimljivosti o drevnom patvorenju ulja:

Stari su Rimljani iznimno cijenili naše ulje, i to liburnsko, a Liburnija se protezala od rijeke Raše u Istri do Krke u Dalmaciji. O patvorenju traženog liburnskog ulja u dalekom I. stoljeću piše rimski pisac i sladokusac Apicije u svom znamenitom djelu De re coquinaria iliti

O kuhanju. Među svim ostalim delicijama koje su se topile na nepcima i u želucima antičkih bogataša i uglednika Apicije nestašno opisuje sljedeću prijevaru: «Na ovaj način možeš napraviti liburnsko ulje: pomiješaj španjolsko i grčko ulje, mlado lovorovo i ciperovo lišće, sve to usitni u prah i prosij, dodaj usitnjenu osušenu sol i s pozornošću miješaj naredna tri i više dana. Nakon toga ostavi ulje da se smiri i svi će misliti da je liburnsko…»

Iz recenzije

«....Brojna novija istraživanja i znanstveni radovi potvrđuju iznimno dobra nutritivna svojstva maslinova ulja i pozitivan utjecaj na zdravlje, pa je i potrošnja tog ulja u svijetu u stalnom porastu.

Maslinarstvo je u Hrvatskoj godinama bilo zanemareno, a ni proizvodnji ulja nije se posvećivala dovoljna pažnja. Na sreću, u posljednje vrijeme raste interes među hrvatskim proizvođačima. Unaprjeđuju se postupci uzgoja i proizvodnje, ulažu se nemali napori da se proizvedu visokokvalitetna i prepoznatljiva djevičanska maslinova ulja.

U takvoj situaciji nameće se potreba poznavanja svih čimbenika koji utječu na kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja, poznavanja parametara kvalitete, njihove kontrole i dokazivanja autentičnosti. Isto je tako i široki krug potrošača zainteresiran da na jednostavan i razumljiv način sazna što više o maslinovom ulju, kojeg nutricionisti širom svijeta preporučuju kao najbolji izvor masnoća u prehrani.

U ovoj knjizi čitatelji se mogu na jednome mjestu informirati o svim važnim vidovima uzgoja maslina, proizvodnje, kategorizacije, kakvoće, čuvanja, potrošnje itd.

.......U leksikonskom dijelu knjige obrađen je abecednim redom veliki broj pojmova vezanih uz sorte, uzgoj i zaštitu masline, opisani su postupci proizvodnje ulja, čimbenici koji utječu na kakvoću ulja, načini čuvanja ulja i niz drugih pojmova. Čitatelju je na taj način omogućeno brzo i jednostavno pronalaženje onoga što ga zanima.

Ovakva knjiga svakako je važna i potrebna jer je još uvijek malo literature na hrvatskom jeziku koja se tako opsežno i temeljito bavi i maslinom i maslinovim uljem, a nije namjenjena samo stručnjacima iz tih područja, nego omogućuje i svakom laiku da se do željene razine uputi u tajne masline i maslinova ulja. Maslina i maslinovo ulje A-Ž razlikuje se od postojeće literature na hrvatskom jeziku po sadržaju, po obimu zahvaćene građe i po načinu prezentacije. U postojećoj se literaturi, naime, pretežito obrađuju uža područja maslinarstva i uljarstva, uglavnom namijenjena stručnjacima i praktičartima....

Ovaj leksikon može se preporučiti kao uređen izvor informacija za vrlo širok krug čitatelja: za uljare i maslinare, za potrošače, za sve ljubitelje djevičanskih maslinovih ulja koji o ovom proizvodu žele znati više. Isto tako korisne informacije u njemu mogu naći i stručnjaci (agronomi, tehnolozi i nutricionisti), kao i studenti, koji se na svojim fakultetima susreću s ovom problematikom.

Gospodarski značaj maslinarstva u svijetu je sve veći, pa se i Republika Hrvatska nastoji uključiti u svijetske tokove i pripremiti za ulazak u EU, što nameće potrebu za stručnim i znanstvenim informacijama u svrhu unaprjeđenja proizvodnje i dobivanja ulja visoke kakvoće.

Hrvatska je sredozemna zemlja s vrlo malom prosječnom potrošnjom maslinova ulja po glavi stanovnika. Da bi se povećala potrošnja, vrlo je važna i edukacija potrošača. Smatram da će ova knjiga biti vrlo korisno štivo za edukaciju proizvođača i potrošača te za promicanje maslinova ulja kao vrlo cijenjenog sastojka mediteranske prehrane.»

Prof. dr. sc. Desanka Rade (Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu)

Knjigu možete nabaviti neposredno od Nakladnika pozivom na broj 01 4578157, telefaksom pozivom na broj 01 4578156 ili e-poštom na adresu

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Svim kupcima Nakladnik odobrava 20% popusta na maloprodajnu cijenu i plaća troškove tuzemne poštarine. Knjige se plaćaju pouzećem.

Za pravne osobe virmanom po predračunu.

Posjetite na na našoj internetskoj stranici

www.naklada-zadro.hr

 
« Prethodna   Sljedeća »
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar