ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Japanske fontane, japanski čajni vrt Ispis E-mail

Svatko uz malo truda može unijeti u svoj vrt šarm Dalekog istoka. Za ostvarenje ove ideje ne treba mnogo novaca, a i mnoge potrebne stvari već zasigurno imate isto odložene kao nekorisne u nekom spremištu ili drvarnici. Novi trend u vrtlarstvu (potekao iz Velike Britanije), izrada fontana i jezeraca, prošle je godine osvojio svijet, a nastavlja se i ove godine. Svatko tko imalo drži do svojeg vrta odlučio se za uvođenje vode kao novog sastavnog elementa. Stoga, ako ste oduvijek željeli nešto takvo, a nemate prostora, dovoljno novaca ili jednostavno niste vični građevinskim radovima, ovo je nešto za vas. Bilo da kreirate japanski, drevni čajni vrt, zen vrt ili samo želite dodati "štih" japanske kulture svojem vrtu, kamena fontana s bambusom izvoran je način da postignete ugodan i harmoničan zvuk vode koja teče. Nema pravila o mjestu postavljanja kamenog spremnika s vodom, pa tako postoje i različite kombinacije koje možete prilagoditi vlastitim željama. U nastavku ćete naći neke primjere kamenih fontana i savjete koji bi vam mogli pomoći.

Povijest japanske vrtne fontane

Vrtne kamene fontane kroz mnoga stoljeća, pa sve do danas, zauzimaju počasno mjesto u japanskim vrtovima. Kamena fontana ili "chozubachi" izvorno potječe s drevnih svetih mjesta i iz hramova, gdje su svećenici i hodočasnici prali ruke i ispirali usta prije ulaska u svetište kao čin pročišćenja uma i tijela. Tadašnji kameni chozubachi imao je visinu od 40,5 cm ili više. Kasnije su majstori čaja prilagodili kamenu zdjelu na visinu od 30,5 cm i niže kako bi dobili "tsukubaki". Klečeći tsukubaki (voda se uzimala u klečećem položaju) oblikovan je tako da dovede goste u ponizan položaj i stvori novi oblik svijesti gostiju koji će pristupiti ceremoniji pijenja čaja. Mnogi japanski vrtovi danas imaju chozubachi i tsukubai, koji se napajaju protočnom vodom što prolazi kroz bambus zvan "kakei".

Postavljanje kamene zdjele chozubachi

Postoji mnogo načina za postavljanje kamenog chozubachia ili tsukubakia. Ovdje je prikazano samo nekoliko primjera kako biste stvorili sliku o tome kako bi to naposlijetku trebalo izgledati. U Japanu se većina kamenih zdjela napaja svježom protočnom vodom kroz spomenuti bambus kakei, pri čemu se voda prelijeva preko kamena u skriveni spremnik koji ima drenažni izljev. Fotografija, koja je uzeta iz knjige "Japanes courtyard gardens", prikazuje kameni chozubachi, jer ima veću proporciju visine naspram širini. Njegov kamen ima antiknu patinu koja je nastala tečenjem vode kroz bambus. U ovom prikazu vidimo tsukubai postavljen u vodeni spremnik s tradicionalnom bambusovom "T-fontanom". Na prethodnoj slici imamo ponešto drukčiji način organizacije, a izvornost je u tomu što je spremnik s vodom vidljiv oko tsukubakia, a nije skriven kao na desnoj slici. Iako se rijetko može vidjeti, držim kako je potonje vizualno privlačno i vrlo dobro osmišljeno. Vodena površina pruža suptilni odraz okolnoga bilja u kombinaciji s oblucima. Takav prostor pruža i mogućnost skrbi za ptice i male životinje, kao i novo stanište za ribice.

Konstrukcija kamene fontane

Postoji nekoliko temeljnih načina postavljanja ove konstrukcije. Sve potrebno moći ćete naći i u našim bolje opskrbljenim vrtnim centrima, iako će to za kamenu zdjelu biti malo teže. Valja se raspitati, a ako ste je negdje vidjeli, javite nam kako bismo obavijestili i druge čitatelje. Ukoliko je ne možete naći, kasnije ćemo vam dati upute kako je sami možete izraditi. Prema sadašnjim mjerilima ne rabi se protočna voda, već malena pumpa koja osigurava neprestano cirkuliranje vode iz spremnika, kroz bambus u tsukubai.


Tradicionalna prelijevajuća konstrukcija
Ovo je tradicionalan vrtni set za tsukubai vodenu fontanu. Kamena zdjela blago je nagnuta prema naprijed kako bi se voda prelijevala samo preko prednje strane kamena u skriveni spremnik vode.

Prelijevajuća konstrukcija
Voda se prelijeva ravnomjerno preko cijelog kamena kroz bambusov štap u skriveni spremnik. Kamena zdjela smještena je na potpornju od opeka, a spremnik je skriven ispod rešetke na kojoj su obluci.

Neprelijevajuća konstrukcija Veće kamene zdjele mogu biti postavljene kao samostalne, bez vanjskog prelijevanja vode. Pumpa tada tjera vodu izravno iz zdjele do bambusove fontane. Ovakva konstrukcija zahtijeva probušenu kamenu zdjelu. Poradi bržeg isparavanja uslijed malog volumena unutarnjeg spremnika, valja neprestano nadolijevati svježu vodu.

Neprelijevajuća konstrukcija s vlastitim spremnikom
Ovakva varijanta s neprelijevajućom konstrukcijom slična je prethodnoj, ali ima vanjski skriveni spremnik. Prednost je u tomu što je pumpa smještena u skriveni spremnik koji može primiti veću količinu vode i nije potrebno često dopunjavanje novom vodom.

Potreban materijal

Na prvi vam se pogled sve može učiniti kompliciranim i nedostupnim. Ipak, nemojte posustati, prionite na posao i sve će biti gotovo u nekoliko dana. Kad završite, bit ćete ponosni na sebe, a vaši prijatelji i susjedi bit će oduševljeni novim detaljem u vašem vrtu. Vjerujte mi, nećete požaliti.

Kamena zdjela
  • Ovisno o vrsti konstrukcije koju ste odabrali, ona može biti cjelovita ili s otvorom u sredini. Kako je kod nas teže naći takav tip vrtne galanterije (u Austriji postoje vrtni centri koji to prodaju), najjednostavnije je naručiti zdjelu od nekog klesara s prethodno definiranim dimenzijama. Za one spretnije evo nekoliko zamisli: Možete izraditi kalup od gipsa, koji ćete nakon toga ispuniti svježe pripravljenim betonom. Kao kalup može poslužiti oveći balon ili iskopana rupa u zemlji, fino oblikovana i zaglađena glinom. Možda i vi smislite neki svoj način - nije bitan postupak, već rezultat.
Pumpa
  • Mnoge prodavaonice i vrtni centri nude izbor različitih pumpa s regulacijom protoka vode. Mene je posve zadovoljila pumpica kapaciteta 350 l/h s regulacijom, koju sam kupio na sajmu Flora Art prošle godine, po cijeni od 110 kn. Radi izvrsno i ima ugrađeni filtar za odvajanje nečistoća.
Postament
  • Napravite ga od nekoliko okomito postavljenih opeka ili manjih cjepanica drva. Drvo dolazi u obzir, jer će uronjeno u vodu ostati očuvano.
Bambus
  • Naći ćete ga u gotovo svakoj većoj cvjećarnici ili vrtlariji. Kupite deblji komad koji je ravan. Međutim imat ćete problema s rezanjem. Stoga upotrijebite oštru pilu, električni cirkular ili brusilicu. Pazite da zadnji dio, kroz koji se prelijeva voda, zarežete pod oštrim kutom. Izbušite kroz njega otvor ili ga prepilite popola, ako ne uspijete u prethodnom. I to su razne varijante koje mogu privlačno izgledati.
Plastično crijevo
  • Postoji u ponudi kod kupovine pumpe. Dva metra bit će dovoljna, ali za svaki slučaj učinite izmjeru. Pripazite da promjer ("fi") odgovara izlaznom odvodu pumpe.
Obluci
  • Naći ćete ih na nekom gradilištu, uz Savu ili na šljunčarama. Kad se nađete u prirodi, ne oklijevajte i sakupite ih.
Plastična folija
  • Posebna polivinilska folija (odnosno guma) za oblaganje spremnika. Također dostupna u vrtlarijama ili specijaliziranim prodavaonicama za fontane i vrtna jezerca. Iznimno možete upotrijebiti PVC najlon (višestruko presavijen i neoštećen), iako ga ne bih preporučio ukoliko želite dugoročno rješenje.
Pijesak
  • Postavite ga ispod opeka kako ne biste oštetili plastičnu foliju.
Rešetka
  • Možete upotrijebiti metalnu ili drvenu rešetku za prikrivanje spremnika. Postavite na nju foliju preko koje ćete staviti oblutke ili zemlju s mahovinom (samo kod neprelijevajuće konstrukcije).
Izvor struje
  • Nemojte zaboraviti ono glavno, energiju koja pokreće vašu pumpu. Električni dio pumpe nije propustan za vodu, stoga se ne morate bojati "elektrošokova", ali dovod struje morate osigurati. Možete je dovesti produžnim kabelom, ali spoj morate zaštititi od kiše ili izraditi malu kutiju u koju ćete ga smjestiti, a zatim ukopati u zemlju ili neprimjetno aranžirati u postojeće bilje.

Generalno načelo oblikovanja

Nema posebnih pravila o postavljanju tsukubai fontane u japanskom vrtu, ali opće je načelo, koje vrijedi za sve izvedene primjere i projekte, slijedeće: pokušajte odvojiti vizualno kamenu zdjelu od vodopada koji se prelijeva preko ruba. To su dva zasebna elementa koji se ne smiju pobijati. Da biste to postigli, postavite u blizini, primjerice, kamenu lanternu, kao okomiti balans, naspram chozubakia. Ta dva "jaka" elementa natjecat će se međusobno za pogled namjernika i ukupan dojam, ne uplećući u svoju interakciju element vode, te će postati zaseban doživljaj kako u vizualnom smislu, tako i auditivnom.

Tsukubaki s jezercem oblutaka

Svidjela vam se uvodna slika s vanjskim spremnikom u obliku jezerca ukrašenog oblucima i vodenim biljem, s ribicama koje plijene poglede i izazivaju znatiželju djece? Uradite upravo to. Bit će vam potrebna samo veća površina folije, više oblutaka i nekoliko velikih, pozamašnih komada kamena. Vidio sam mnoge tsukubakie s jezercem od oblutaka, kao i one sa skrivenim spremnikom. To najviše ovisi o osobnom ukusu kreatora vrta. Ovdje su prikazana dva načina postavljanja kamene zdjele u odnosu na jezerce.

U japanskim čajnim vrtovima tsukubaki je često postavljen uz rub jezerca ili u sredini vodene površine. Ravan zaglađeni kamen (ili kamena ploča) postavljen je izravno ispred tsukubakia; na njemu bi stajala osoba za obreda pranja. Dva veća kamena, svaki s jedne strane jezerca, uravnotežuju ukupnu kompoziciju. Obrub od oblutaka predstavlja jezerce i skriva spremnik.


Smješten na rubu, tsukubaki se ne mora prelijevati, može se ravnomjerno prelijevati ili biti lagano nagnut prema naprijed tako da se voda s prednje strane prelijeva u jezerce od oblutaka.

Postavljanjem tsukubaia u središte jezerca, koje je vidljivo i ujedno služi kao spremni okružen kamenjem i oblucima, dobiva se novi vizualni doživljaj.

"Kakei" - Bambusova fontana

Bambusove fontane ili "kakei" upotrebljavaju se u japanskim vrtovima već stoljećima, kako bi se omogućio tok i pad vode u chozubachi ili tsukubaki. Najčešći tradicionalni oblik fontane jest onaj u obliku slova "T". Napravljen je od prirodnog bambusa. Dužina varira od kratkih do dugih varijanti, i vrlo je važna u tradiciji kao stanje duha onoga tko bi osmislio takvu fontanu.

"Shishi-Odoshi" - Klackalica

Element koji se može upotrijebiti u kombinaciji s bambusovom fontanom kao ugodan detalj koji proizvodi ritmičan, smiren i opuštajući zvuk, je shishi-odoshi. Izvorno potječe od japanskih ratara koji su zvukom zastrašivali jelene i divlje svinje kako bi spriječili nanošenje štete usjevima riže. Kasnije je shishi-odoshi rabljen u japanskim vrtovima u kombinaciji s bambusovom fontanom kako bi pružio dojam stalne promjene. Kako voda teče kroz bambus, šuplji dio klackalice puni se vodom do trenutka izlijevanja (uslijed promjenjene ravnoteže) i proizvodi ritmički zvuk kucanja pri udaranju o kamen.

www.vrtlarstvo.com

 
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar