ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Ekološka solarna kuća Ispis E-mail

solarna-kuca.jpg

Fab Lab kuća vrlo je isplativ način stanovanja, a zapravo je kombinacija jednostavne, ali neobične konstrukcije i naprednih ekološki održivih tehnologija

Kako izgleda solarna kuća za četveročlanu obitelj koja se može sagraditi u samo 15 dana? Odgovor na to pitanje ponudio je Institut za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) koji je osmislio Fab Lab - samoodrživu građevinu neobičnog oblika koja označava novi obrazac energetske učinkovitosti kroz inovativnu mogućnost stvaranja energije, hrane i ostalih potrepština.

Fab Lab ima 75 četvornih metara, rabi isključivo solarnu energiju, napravljena je od drva i koristi posljednje tehnološke dosege koji će biti dostupni široj javnosti u bližoj budućnosti. Sve to bilo je dovoljno da njezini tvorci nedavno prime Nagradu publike na natjecanju, odnosno izložbi Solar Decathlon Europe 2010. godine koja se u srpnju održala u Madridu. Riječ je o događaju koje promovira upotrebu obnovljivih energetskih izvora u rezidencijalnim objektima, posebice upotrebu solarne energije. 

- Kuća proizvodi dvostruko više energije nego što troši, a zahvaljujući zaobljenom obliku omogućuje svojim vlasnicima maksimalno iskorištavanje unutrašnjeg prostora s minimalnom vanjskom površinom. Fab Lab je povišena od tla sa tri “noge” među kojima je stvoren prostor ispod kuće za obavljanje različitih aktivnosti. U tom prostoru može biti voćnjak, trijem ili, pak, iskoristivi kuhinjski dio - rekli su iz Instituta.

Forma slijedi energiju Ovu kuću su dizajnirali arhitekti iz više od dvadeset različitih zemalja, a finalizirali su je uz pomoć Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC), Centra za čestice i atome Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT), svjetske mreže Fab Laba te uz vrlo važnu grupu nekolicine privatnih poduzeća. Prema Vicenteu Guallartu, direktoru IAAC-a, “forma kuće odgovara energetskom proizvodnom potencijalu”.

- Dok je u 20. stoljeću forma slijedila funkcionalnost, u 21. stoljeću forma će slijediti energiju. Građevine moraju biti kao drveće, koje je prije svega samodostatno, te moraju slijediti prirodne zakone - objasnio je Vicente i napomenuo kako je projekt bio više proizveden nego izgrađen, i to zato što su proizvodni alatni strojevi (poznati kao 3D printeri) korišteni u procesu gradnje. Dizajn u skladu s okolinom Cijela priča ima obilježje humanističke ideje, čiji je najveći pobornik baš Guallart koji je više puta naglasio kako se stvari jednostavno moraju opet početi proizvoditi u gradovima.

- Proizveli smo našu solarnu kuću uz pomoć istražitelja, prema srednjovjekovnim principima: projektant i graditelj su ista osoba. Fab Lab kuća nije samo dio socijalnog i tehničkog inženjeringa, već i dizajn koji je u potpunom skladu s neposrednom okolinom. Dizajn je koncipiran da bi stvorio fleksibilnu strukturu koja se prilagođava klimi mjesta u kojem se nalazi te ujedno vizualno i ekološki izražava poštovanje prema okolini - rekao je Guallart i dodao da je iskoristivost sunčevih zraka i prirodnog propuha maksimalna pa je stoga otklonjena potreba za umjetnim grijanjem ili klima-uređajem. Osvojili odmah ljude Interijer se sastoji od dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, spavaće sobe, kupaonice i male gostinjske spavaće sobe. Sve potrebno za ugodno i normalno svakodnevno funkcioniranje.

Prototip Fab Lab kuće službeno je prezentiran na Solar Decathlon Europe 2010. izložbi u Madridu prošli mjesec, a kuću je posjetilo više od 20.000 ljudi. Iako je osnovna poruka kuće ekološka, najviše se raspravljalo o njezinu izgledu. Tako je španjolski princ Felipe oduševljeno prokomentirao kako ga Fab Lab podsjeća na neki brod, a drugi su posjetitelji bili kreativniji pa su kuću opisivali kao “posudu za kikiriki” ili “trbuh od kita”. - Za razliku od ostalih prezentiranih kuća u Madridu, naša je bila jedna od rijetkih napravljena tako da čovjek u njoj zaista može živjeti. Drugi su uglavnom radili kuće koje su više tehnološki showroom, a manje dom u pravom smislu te riječi - otkrio je Daniel Ibanez, direktor projekta, i dodao kako najvećim uspjehom smatra to što su unatoč tome uspjeli osvojiti publiku i tehnološkim inovacijama, prije svega postavljanjem svjetski najučinkovitijih fleksibilnih solarnih ploča, napravljenih s najboljom španjolskom i američkom tehnologijom, što je velik napredak u arhitektonskoj integraciji solarnih sustava.

Naknadno naručivanje Također, još jedna od prednosti ove kuće je to što korisnik može naknadno naručiti poboljšanja poput nove izolacije, različitih modela prozora, solarnih panela i drugih ekoloških održivih tehnologija. Svi dodatni sistemi rade se i transportiraju iz jedne od tvornica Fab Laba u SAD-u, Južnoj Africi, Indiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. 

Jutarnji.hr

 
« Prethodna   Sljedeća »
 
Fragaria
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar