ugg boots clearancecheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheapcheap uggsugg boots cheapugg boots clearanceCustom NFL Jerseyugg boots cheapcheap uggscheap ugg bootsugg boots on saleuggs for cheap

cheap ugg bootsugg tassel 5835 bootsugg metallic tall 5812 bootsugg classic short 5251 bootsugg classic short 5281 bootsugg classic short 5800 bootsugg classic short sparkles 3161 bootsugg classic tall 5815 bootsugg fox fur 5685 bootsugg jimmy choo 5838 bootsugg classic paisley 5831 bootsugg classic mini 5854 bootsugg bailey button 5803 bootscheap uggs for kidsugg bailey button 5991 bootsugg bailey button fancy 5809 bootsugg bailey button triplet 1873 bootsugg classic short 5825 bootsugg classic fancy 5998 bootscheap uggs for men ugg classic mini 5854 boots cheap uggs for women

cheap uggsugg bailey button miniugg classic short sparklesugg classic cardyugg nightfallugg classic miniugg roxyugg sheepskin cuffugg slippersugg classic tallugg bailey buttonugg bailey buttoncheap uggs for menugg bailey button tripletugg classic shortcheap uggs for kidsugg neumelugg fox fur shortugg classic shortcheap uggs for womenugg bailey button tripletugg classic shortugg classic tall

ugg boots cheapugg sheepskin cuffugg bailey button tripletugg accessoryugg bailey button miniugg gloveugg classic cardyugg boots for menugg earmuffugg classic shortugg classic miniugg classic shortugg classic talluggs for womenugg fox furugg bailey buttonugg ballet flatsugg boots for kidsugg sandalsugg bailey buttonugg sneakersugg bailey button tripletcasualsugg classic shortugg classic tall

Stvarni život u CO2 neutralnoj najzelenijoj ekokući na svijetu Ispis E-mail

pametna-eko-kuca.jpgKako je doista živjeti u “zelenoj” ekokući, koja je CO2 neutralna te posve zdrava za ukućane i okoliš, a koja je građena po svim principima samoodrživosti, što u konačnici znači da će zbog uštede energije potrebne za grijanje i hlađenje nakon tek nekoliko godina vratiti sva ekstraulaganja?

Kako je istovremeno živjeti usred eksperimenta, uz gomilu znatiželjnih prolaznika, novinara, inžinjera, arhitekata, antropologa, fotoreportera koji svakodnevno zovu i dežuraju ispred kuće kako bi i sami vidjeli to čudo suvremene tehnologije? Kako je zaista iz “prve ruke” živjeti u toj CO2 neutralnoj i posve ekološkoj kući te jesu li uštede na režijama zaista tolike kao što su proračuni predviđali i hoće li se kompletna investicija za gradnju kuće doista vratiti nakon 40 godina, i to samo kroz uštede na računima za grijanje, hlađenje i ventilaciju... najbolje zna sada već peteročlana obitelj Simonsen koja već pola godine živi u prvoj pilot-kući grupacije VELUX i VELFAC, sagrađenoj u mjestu Ĺrhus u Danskoj.

 

Prvih šest mjeseci ili pola eksperimenta upravo je završilo, a rezultati i istraživanja nisu u skladu s očekivanima

3 stupnja čine razliku

Glavni razlog za potrošnju energije veću od pretpostavljene je to što je obitelj Simonsen krajem studenog dobila dijete, svog petog člana. Kao i svi friški roditelji, i danska obitelj noću jako malo spava pa je potrošnja energije znatno veća jer se kuća noću umjesto predviđenog noćnog modela od 20 °C grije na 23 °C. Zbog male princeze povećana je i potrošnja struje i vode, prije svega zbog učestalog pranja robe u perilici, a rezultati nisu očekivani jer je obitelj često navlačila zastore na prozorima i staklenim stijenama da bi se zaklonila od pogleda znatiželjnika. No, mnogo je toga čime je kuća nadišla očekivanja obitelj Simonsen, a prije svega riječ je o prirodnoj svjetlosti.

- U početku sam mislio da nam uopće neće biti teško vratiti se u staru obiteljsku kuću u Ludo, no sada znam da će to biti puno veći problem nego što smo mogli i zamisliti. Svijetla točka je što ćemo ponovno imati sjajne susjede i svoj stari kvart, na koji smo navikli, no nedostajat će nam dnevne svjetlosti, a tek predivan pogled... - rekao je Sverre Simonsen, otac testne obitelji. Dodao je da je odluka već pala, da će u staru kuću odmah nakon povratka ugraditi krovne prozore kako bi i dalje mogli uživati u pogledu na nebo i zvijezde. No da zna da će to biti samo blaga utjeha za njihovu djecu koja su se brzo navikla na ugodnu atmosferu u Home for Life.

Pouke iz prvog mjerenja

Sviđa im se i arhitektura, interijer i što je zrak u kući uvijek ugodan i svjež. Aparaturu, odnosno inteligentni sustav grijanja, hlađenja, ventiliranja, podizanja roleta, sjenila, otvaranje i zatvaranje prozora te još milijun mogućnosti koje ova kuća ima, kažu, napokon su svladali pa im to je to postala nova zanimacija.

- U početku nam je bio problem naučiti što svi ti dugmići znače i koje sve mogućnosti kuća ima, no kada to svladate, život postaje puno lakši i ugodniji - kaže obitelj.

No, upravo u tom prilagođavanju automatiziranog inteligentnog sustava upravljanja je kvaka jer je optimalno korištenje energije često u nerazmjeru s potrebama i željama korisnika.

- Home for Life u dosadašnjim mjerenjima i istraživanjima dokazao je da je moguće sagraditi CO2 neutralnu kuću koja štedi energiju i stanarima omogućava visoku kvalitetu života, ugodnu atmosferu i klimu, predivnu arhitekturu i mnoštvo dnevnog svjetla. No, jednako tako u prvih šest mjeseci naučili smo da moramo više raditi, istraživati i primjenjivati stečeno znanje i spoznaje - rekla je Lone Feifer, projekt menadžer VELUX-a.

Iako još nije kraj “učenju”, četiri važne lekcije su naučene. Prva, i možda najvažnija, jest da stanari žele kontrolu i ne treba im posve automatiziran sustav (koji je možda optimalan). Home for Life, kao i svaka niskoenergetska kuća, mora se prilađogavati potrebama obitelji koja u njoj živi, a ne da se stanari prilagođavaju kući. Ljudski faktor zapravo je ključan za potrošnju energije, pa je tako i u Home for Life. Drugo, danski su stručnjaci primijetili da treba vremena da se sama tehnologija uštima i da počne funkcionirati na najbolji način.

Model Home 2020. ide dalje

Treća lekcija je da unatoč preporučenim temperaturama u stanu, od 20 do 23 stupnja, ljudi zimi vole da je toplo pa je stoga za grijanje potrebno potrošiti više energije nego što se pretpostavljalo. Doista, većina nas voli se po stanu šetati u kratkim rukavima. I četvrta lekcija je da su dnevna svjetlost, ugodna atmosfera i lijep pogled bonus koji stanari itekako primjećuju. Ako je pogled lijep, nikada neće poželjeti navući zavjese... Bili toga svjesni ili ne, trošit ćete znatno manje struje za rasvjetu.

Iako su se iz eksperimenta izvukle važne pouke, još uvijek je u začetku, prije svega zato što tvrtka VELUX planira eksperimentirati i učiti i dalje te dovršiti projekt Model Home 2020. U sklopu Model Home 2020. uskoro bi trebali krenuti i projekti izvan Danske, odnosno još četiri eksperimentalne kuće u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji koje bi sve trebale zaživjeti do kraja 2011. godine.

Jutarnji.hr

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
 
Andragog
CROSTONE.hr
 
 
Prijava

Zaboravili ste šifru?Edgar tarot
 
 
Marketing
© 2009 VRT.com.hr - SVE za vaš vrt | Web Development by Zarko Maltar