MASLINA I MASLINOVO ULJE A-Ž |
![]() |
![]() |
Drugi dio – Leksikon A-Ž - sastoji se od 400 abecedno organiziranih leksikografskih jedinica u kojima se obrađuju svi relevantni pojmovi iz maslinarstva i uljarstva, domaće sorte maslina, maslinarske zemlje svijeta, kratice, klasifikacije itd.
Iako stručne, napisane su razumljivim jezikom. Mogu se pratiti na više razina stručnosti i zadovoljiti raznolike potrebe i interese: od interesa onih koji - profesionalno ili amaterski - sudjeluju u bilo kojem dijelu proizvodnog procesa, do onih koji maslinu i njeno ulje žele bolje upoznati i u njemu uživati. Knjiga će dobro doći učenicima i studentima odgovarajućih usmjerenja. Razgranat sustav međuuputnica omogućuje nastavak praćenja odabrane teme u sklopu raličitih jedinica.
Knjiga je odmah po objavljivanju proglašena pravom enciklopedijom masline.
Zanimljivosti. U posebne okviriće kroz cijelu knjigu smjestili smo različite zanimljivosti, ponajviše iz povijesti, koje će čitatelja razonoditi i dodatno ga privući ga knjizi. Evo jedne zanimljivosti o drevnom patvorenju ulja: Stari su Rimljani iznimno cijenili naše ulje, i to liburnsko, a Liburnija se protezala od rijeke Raše u Istri do Krke u Dalmaciji. O patvorenju traženog liburnskog ulja u dalekom I. stoljeću piše rimski pisac i sladokusac Apicije u svom znamenitom djelu De re coquinaria iliti O kuhanju. Među svim ostalim delicijama koje su se topile na nepcima i u želucima antičkih bogataša i uglednika Apicije nestašno opisuje sljedeću prijevaru: «Na ovaj način možeš napraviti liburnsko ulje: pomiješaj španjolsko i grčko ulje, mlado lovorovo i ciperovo lišće, sve to usitni u prah i prosij, dodaj usitnjenu osušenu sol i s pozornošću miješaj naredna tri i više dana. Nakon toga ostavi ulje da se smiri i svi će misliti da je liburnsko…» Iz recenzije
«....Brojna novija istraživanja i znanstveni radovi potvrđuju iznimno dobra nutritivna svojstva maslinova ulja i pozitivan utjecaj na zdravlje, pa je i potrošnja tog ulja u svijetu u stalnom porastu. Maslinarstvo je u Hrvatskoj godinama bilo zanemareno, a ni proizvodnji ulja nije se posvećivala dovoljna pažnja. Na sreću, u posljednje vrijeme raste interes među hrvatskim proizvođačima. Unaprjeđuju se postupci uzgoja i proizvodnje, ulažu se nemali napori da se proizvedu visokokvalitetna i prepoznatljiva djevičanska maslinova ulja. U takvoj situaciji nameće se potreba poznavanja svih čimbenika koji utječu na kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja, poznavanja parametara kvalitete, njihove kontrole i dokazivanja autentičnosti. Isto je tako i široki krug potrošača zainteresiran da na jednostavan i razumljiv način sazna što više o maslinovom ulju, kojeg nutricionisti širom svijeta preporučuju kao najbolji izvor masnoća u prehrani. U ovoj knjizi čitatelji se mogu na jednome mjestu informirati o svim važnim vidovima uzgoja maslina, proizvodnje, kategorizacije, kakvoće, čuvanja, potrošnje itd. .......U leksikonskom dijelu knjige obrađen je abecednim redom veliki broj pojmova vezanih uz sorte, uzgoj i zaštitu masline, opisani su postupci proizvodnje ulja, čimbenici koji utječu na kakvoću ulja, načini čuvanja ulja i niz drugih pojmova. Čitatelju je na taj način omogućeno brzo i jednostavno pronalaženje onoga što ga zanima. Ovakva knjiga svakako je važna i potrebna jer je još uvijek malo literature na hrvatskom jeziku koja se tako opsežno i temeljito bavi i maslinom i maslinovim uljem, a nije namjenjena samo stručnjacima iz tih područja, nego omogućuje i svakom laiku da se do željene razine uputi u tajne masline i maslinova ulja. Maslina i maslinovo ulje A-Ž razlikuje se od postojeće literature na hrvatskom jeziku po sadržaju, po obimu zahvaćene građe i po načinu prezentacije. U postojećoj se literaturi, naime, pretežito obrađuju uža područja maslinarstva i uljarstva, uglavnom namijenjena stručnjacima i praktičartima.... Ovaj leksikon može se preporučiti kao uređen izvor informacija za vrlo širok krug čitatelja: za uljare i maslinare, za potrošače, za sve ljubitelje djevičanskih maslinovih ulja koji o ovom proizvodu žele znati više. Isto tako korisne informacije u njemu mogu naći i stručnjaci (agronomi, tehnolozi i nutricionisti), kao i studenti, koji se na svojim fakultetima susreću s ovom problematikom. Gospodarski značaj maslinarstva u svijetu je sve veći, pa se i Republika Hrvatska nastoji uključiti u svijetske tokove i pripremiti za ulazak u EU, što nameće potrebu za stručnim i znanstvenim informacijama u svrhu unaprjeđenja proizvodnje i dobivanja ulja visoke kakvoće. Hrvatska je sredozemna zemlja s vrlo malom prosječnom potrošnjom maslinova ulja po glavi stanovnika. Da bi se povećala potrošnja, vrlo je važna i edukacija potrošača. Smatram da će ova knjiga biti vrlo korisno štivo za edukaciju proizvođača i potrošača te za promicanje maslinova ulja kao vrlo cijenjenog sastojka mediteranske prehrane.» Prof. dr. sc. Desanka Rade (Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu) Knjigu možete nabaviti neposredno od Nakladnika pozivom na broj 01 4578157, telefaksom pozivom na broj 01 4578156 ili e-poštom na adresu
Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Svim kupcima Nakladnik odobrava 20% popusta na maloprodajnu cijenu i plaća troškove tuzemne poštarine. Knjige se plaćaju pouzećem. Za pravne osobe virmanom po predračunu. Posjetite na na našoj internetskoj stranici www.naklada-zadro.hr
|
« Prethodna | Sljedeća » |
---|